Český statistický úřad (ČSÚ)

Český statistický úřad (ČSÚ) je ústředním orgánem státní správy České republiky. Byl zřízen dne 8. ledna 1969 zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy.

Hlavní náplní činnosti ČSÚ je zisk a zpracování údajů pro statistické účely a poskytování statistických informací státním orgánů, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Zajišťuje vzájemnou srovnatelnost statistických informací ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku.

Jednou za 10 let provádí Sčítání lidu, domů a bytů, jehož výsledky jsou bohatým zdrojem informací o obyvatelstvu. Sčítání probíhá každých deset let.


Základní informace

Typ ÚD
Poskytovatel

ČSÚ, ÚAP

Zdroj v ÚP ÚAP
Legislativní­ zdroj Zákon č. 2/1969 Sb., Zákon České národní rady o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České socialistické republiky
Paragraf (§)

2

URL zdroje

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1969-2#p2

Vliv na ÚP text Především odůvodnění - vyhodnocení potřeby zastavitelných ploch
Vliv na ÚP grafika Přímý není
Limit
Aktualizováno dne 23. 01. 2022

Komentář autora

V rámci územního plánování slouží ČSÚ jako hlavní zdroj statistických dat, které jsou pro potřeby návrhů a změn ÚP potřeba. Jedná se především od data o počtu obyvatel, migraci či využití pozemků a bytového fondu.


Problémy

Data ČSÚ nemusejí být vždy správná a aktuální, proto je nutné sledovat metadata a způsob sběru a vyhodnocování dat. Příkladem může být trvalé bydliště a počet obyvatel, který se vzájemně může lišit.


Více

https://www.czso.cz/csu/czso/o-csu

https://www.czso.cz/csu/czso/csu_a_uzemne_analyticke_podklady

https://geoportal.plzensky-kraj.cz/portal/statisticka-data


Zdroj textu

https://www.czso.cz/csu/czso/o-csu


Dostupné formáty

XLS, PDF

Data ÚAP - SHP, DWG, DXF


Stále tápete? Hledáte jiné řešení? Neváhejte nás kontaktovat!